loader image
Skip to content Skip to footer

Klasične Kratke Priče

Godina izdanja2023Share

Knjiga koja se nalazi pred vama sadrži 32 kratke priče vrhunskih majstora klasične književnosti, poput Oskara Vajlda, Antona Čehova, Frenka Stoktona, Marka Tvena i mnogih drugih.

U konkurenciji toliko priča koje dosežu vrhove svetske književnosti – sigurni smo da ćete se teško opredeliti koja bi bila vaša omiljena priča.

Da li će to možda biti „Slavuj i ruža”, upečatljiva i topla ljudska priča Oskara Vajlda, koja istražuje teme lepote, ljubavi i žrtve?

Ili pak „Kameleon”, komična priča koja na izvanredan način istražuje temu ljudskog licemerja?

Među maestralnim ostvarenjima autora koji se ubrajaju u najbolje pisce svih vremena, nalazi se Čehovljeva „Opklada”, sa prepoznatljivim pečatom ruskih klasika – priča u kojoj nas autor suočava sa važnim i večitim moralnim i društvenim pitanjima, i koja je nepojmljivo aktuelna čak i danas – svojim suprotstavljanjem duhovnih vrednosti materijalnim.

Priča ,,Grifon i mladi vikar” govori o prijateljstvu između grifina i mladog sveštenika, a tu je i druga priča autora Frenka Stoktona ,,Dama ili tigar?”, u kojoj autor, vodeći čitaoca na izuzetno dramatičan način kroz surovi „gladijatorski“ svet davnih vremena, ostavlja njemu da odluči sudbinu glavnog junaka.

„Pobednik konjića za ljuljanje” je kratka priča o žudnji za materijalnim bogatstvom i štetnim posledicama pohlepe.

Naravno, nije izostavljen ni klasik kakav je Džek London i njegova priča „Ljubav prema životu”, koja istražuje borbu glavnog lika da preživi u surovim uslovima. Govori o mladiću koji je izgubio sve u divljini i suočava se sa glađu, hladnoćom i divljim zverima. Iako su okolnosti surove, glavni lik ne gubi nadu i odlučno se bori za svaki trenutak svog života.

Priča „Zemlja slepih“ istražuje teme percepcije, različitosti i moći, jer dovodi do zaključka da je, u zemlji slepih, čovek koji vidi zapravo – „kralj“. Ova priča postavlja pitanja o tome šta znači biti „normalan“ i kako se percepcija sveta može razlikovati među različitim kulturama.

„Poslednji list” je izuzetno topla i dirljiva vanvremenska priča o nesebičnom činu jednog umetnika koji spasava život mlade devojke.

„Otkup Crvenog poglavice” je humoristička priča o jednoj otmici koja je pošla po zlu i otrgla se kontroli njenih lukavih kreatora.

I još mnogo drugih vrhunskih priča koje će svakog čitaoca, u najmanju ruku, oplemeniti i naterati da se duboko zamisli nad nekim velikim, večitim ljudskim, moralnim i filozofskim pitanjima. Verujemo da ćete bez daha prošetati kroz vekove i razne kulturne i civilizacijske univerzume, vođeni pričama među koricama ove knjige, pre nego što odgovorite na pitanje sa početka teksta.

Dakle, koja je vaša omiljena?

Ostavi komentar

Posetite nas
Kontaktirajte nas
Posetite nas
Prijavi se na newsletter listu
Uslovi korišćenja

Narator © 2024. Sva prava zadržana.

E-mail
Lozinka
Potvrdi lozinku