o lokaciji

Za one koji tragaju za kulturnim blagom sa ovih prostora, na samo par minuta hoda od nas, nalazi se Muzej grada Novog Sada, zatim Muzej Vojvodine a odmah do njega je i Muzej savremene umetnosti.

Prelepa spomen zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice Srpske, nude posetiocima zbirku umetničkih dela umetnika sa ovih prostora.

Muzej Grada Novog Sada

Muzej Vojvodine

Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Nedaleko od nas, u Jevrejskoj ulici, nalazi se raskošna Sinagoga, idealno mesto za koncerte klasične muzike, a za ljubitelje pozorišta u pešackoj zoni nalazi se i Srpsko narodno pozorište u kojem se svake godine održava jedan od najznačajnih pozorišnih festivala - Sterijino pozorje.

Sinagoga

Sinagoga-enterijer

Srpsko narodno pozorište

Prilikom šetnje okolinom na samom uglu sa Zmaj Jovinom ulicom i Dunavskom ulicom nalazi se jedno od najvrednijih arhitektonskih zdanja u Novom Sadu, atraktivan i tajnovit, Vladičanski dvor. Par metara dalje je Saborna crkva i građevina u renesansnom stilu iz koje je izašao veliki broj znamenitih Srba, gimnazija Jovan Jovanovic Zmaj. Na drugom kraju Zmaj Jovine ulice nalazi se trg Svetozara Miletića po kojem je Novi Sad prepoznatljiv. Na trgu ravnopravno dominiraju Gradska kuća Novog Sada i rimokatolička crkva, izgradjena u neogotskom stilu.

Vladičanski dvor

Saborna crkva

Gimnazija Jovan Jovanović Zmaj

Trg slobode-Gradska kuća

Trg slobode-Katedrala

Dunavski park

Na samo desetak minuta udaljenosti nalazi se Petrovaradinska tvrđava izgrađena na petrovaradinskoj steni, iznad desne nepristupačne obale Dunava. Petrovaradinska tvrđava je simbol Novog Sada i jedna od najočuvanijih tvrđava u Evropi, koje je i izvanredno delo barokne vojne arhitekture. Pored brojnih istorijskih spomenika, na Petrovaradinskoj tvrđavi se nalaze i Akademija umetnosti, Muzej grada Novog Sada, ugostiteljski objekti, ateljei novosadskih umetnika, galerije, suvenirnice... Najveća znamenitost Petrovaradinske tvrđave su podzemne vojne galerije, komunikacioni sistem na četiri nivoa, zidan stepenasto u dužini od 16 km koje se mogu posetiti uz pratnju vodiča.

Petrovaradinska tvrđava

Dunavski kej

kupalište Štrand

Podno Petrovaradinske tvđave protiče reka Dunav, i prelep Dunavski kej na kojem možete da se rekreirate, šetate ili samo sedite i uživate u pogledu na tvrđavu. Na keju možete da zaigrate besplatno i neki od kolektivnih sportova kao sto su košarka, fudbal, odbojka, tenis. Lagana šetnja dovešće vas i na najveću peskovitu plažu na Dunavu, poznati Štrand, centar kulturnih i sportskih dešavanja u letnjim mesecima.

Ponosni na stari deo Novog Sada, Novosađani se trude da mu zadrže šarm, okupljaju ljude i ogranizuju poznate manifestacije kao sto su Festival uličnih svirača, Dani Brazila, Cinema city, Dani vina i mnoge druge.

Festival uličnih svirača

Cinema City

Festival vina

Iz Dunavske ulice kroz prelepu Zmaj Jovinu ulicu dolazite u nadaleko čuvenu ulicu Laze Telečkog, prepunu kafića i klubova u kojima druženje počinje uz jutarnju kafu i nastavlja se do kasno u noć. Ako tragate za provodom koji je vrlo popularan u ovim krajevima i želite da osetite autentičnost ovog kraja, preporučujemo da odete u neki od obližnjih vinskih podruma koji nude proverenu kombinaciju ukusne hrane, dobrog vina i tamburice.

Na par stotina metara od nas se prostire i najstariji i najlepši park u Novom Sadu, Dunavski park, sa jezerom, koje je omiljeno mesto za druženje mladih Novosađana.

Ako imate želju da se upoznate sa okolinom Novog Sada, gostima preporučujemo i individualne izlete sa privatnim vodičem za obilazak Fruškogorskih manastira ili Sremskih Karlovaca koji će vas sigurno kulturno obogatiti, duhovno ispuniti i nikako ostaviti ravnodušnim.

narator apartmani ©